Rapporteren met Power BI versus Excel

Wat leuk! Je denkt erover na om te gaan werken met Power BI; wat ons betreft de verstandigste keuze als je serieus aan de slag wilt met data management en business intelligence. Voordat je echt aan de slag gaat, is het belangrijk om stil te staan bij wat de concrete voordelen van datagedreven werken met Power BI ten opzichte van Excel zijn. Dit helpt je daarna bij het concreet maken waar de toegevoegde waarde van een rapport of dashboard zit. In dit artikel zetten we een aantal voordelen van Power BI voor je op een rijtje.

Je bespaart tijd met Power BI rapportages

De grootste toegevoegde waarde van een Power BI dashboard is dat het je tijd bespaart. In de traditionele organisatie wordt nog vaak gewerkt met Excel als dé tool voor rapportages. De wekelijkse of maandelijkse overzichten zijn vaak gedeeltelijk geautomatiseerd of slim ingericht om handmatig verzamelwerk te verminderen. Wat Power BI echter doet is het volledige verzamelwerk automatiseren. Je verliest nooit meer tijd aan het verzamelen van informatie en het verwerken in een Excel rapportage.

De kracht van Power BI is het eenmalig goed inrichten van een rapport, dat daarna automatisch wordt geüpdatet. Een kpi dashboard maken klinkt ingewikkeld, maar met het volgen van de juiste stappen hoeft dat niet zo te zijn. De eerste vraag die wij daarom ook altijd stellen bij onze opdrachtgevers is: “Waar wordt de meeste tijd aan besteed bij het maken van rapportages?” Zodat de bespaarde tijd wordt gebruikt voor het analyseren van de data en het laten groeien van de organisatie.

 

Blijf in controle met real-time informatie

De volgende situatie is misschien wel herkenbaar: elke maand is er een maandafsluiting waarin kerncijfers en belangrijke informatie worden geüpdatet en besproken. Vaak duurt het een aantal dagen voordat deze informatie beschikbaar is, omdat er een handmatig proces aan vooraf gaat. Zo wordt er vaak gekeken naar de cijfers van februari, ergens in de tweede week van maart! Soms is dit te laat om nog actie te ondernemen. De kracht van werken met Power BI reports is dat de informatie veel sneller beschikbaar is. Omdat het verzamelen van de data door de Power bi report builder volledig geautomatiseerd is, kijk je de eerste dag na het afronden van de maand al naar de cijfers. Sterker nog, in plaats van op maandniveau te analyseren is het zelfs mogelijk om te sturen op week- of dag-niveau.

 

Krijg toegang tot betere informatie

Niet iedereen vindt werken met Excel fijn. Sterker nog, veel mensen weten niet eens hoe het moet. Werken met Power BI komt de kwaliteit en inzetbaarheid van informatie ontzettend ten goede:

  • Werken met Power BI – ten opzichte van Excel – is minder foutgevoelig. Gebruikers zien de informatie wel, hebben geen mogelijkheid om formules te veranderen.
  • Iedereen kijkt naar dezelfde informatie.
  • Het werken met een dashboard is veel intuïtiever dan werken met Excel. De drempel voor gebruik ligt veel lager.

Power BI zorgt voor een competitief voordeel

Het werken met Power BI levert een competitief voordeel op, of het nu gaat om klanten, personeel of investeerders. Het stelt je in staat om op een professionelere manier informatie over de dienstverlening of geleverde producten te delen én tegelijkertijd meer transparantie te bieden. De mogelijkheden zijn eindeloos, zoals bijvoorbeeld Power BI embedded in je website. Maar wel op een manier die je zelf bepaalt. Jij draait aan de knoppen en beslist over de manier waarop en hoe vaak de informatie gepresenteerd wordt.

Power BI verbetert ook je medewerkerstevredenheid. Er wordt minder handmatig werk van ze verwacht en ze hebben altijd alle informatie beschikbaar om de juiste beslissingen te kunnen maken in het dagelijks werk. Als er gekozen wordt voor een meer decentrale manier van werken met Power BI, worden ze volledig in hun kracht gezet om informatie te gebruiken op de manier waarop ze dat zelf willen. Een HR dashboard heeft weer andere vereisten dan management dashboards.

Als laatste kan het werken met Power BI een competitief voordeel opleveren bij het aantrekken van investeerders. Het gebruik van Power BI levert namelijk next level transparantie en inzicht op waardoor investeerders en andere stakeholders op een efficiënte en tijdige manier kunnen meekijken. Maar ook hier geldt weer, dit gebeurt alleen op de manier waarop de organisatie dat zelf inricht.

Creëer een win-win-win situatie

Door te werken met Power BI bespaar je als organisatie dus veel tijd, komt er betere informatie beschikbaar en behaal je een competitief voordeel. Het werken met Excel en Power BI hoeft elkaar ook zeker niet uit te sluiten en kan elkaar zelfs versterken. Wil je meer weten over hoe Power BI en Excel samen gaan, kijk dan eens deze video. Wil jij ook aan de slag met Power BI, maar weet je nog niet zo goed hoe? Houdt in dat geval onze socials & blogposts in de gaten. Of vraag gelijk een interactieve Power BI inventarisatie sessie aan; zo krijg je direct inzicht in wat Power BI concreet voor jouw organisatie gaat betekenen.

 

 

 


 

Bij Easydash geloven we dat beslissingen nemen op basis van de juiste informatie de norm moet zijn. Voor iedereen in de organisatie. Om dat te bereiken zijn wij dé one-stop-shop voor organisaties die data-gedreven willen groeien met Power BI. Wij helpen je met het opzetten van de fundering, begeleiden je bij de implementatie van Power BI en ontwikkelen dashboards die aansluiten bij de wensen van de gebruikers. Altijd met de focus om jou te leren hoe je zelf aan de slag kan met Power BI. Op de juiste manier.