Onze 5 tips voor een perfecte Power BI rapportage

Of je nu een doorgewinterde analist bent of net begint met het verkennen van data-analyse tools zoals Power BI, je hebt waarschijnlijk de frustratie ervaren van trage laadtijden en complexe rapportages. Hieronder geven we je 5 essentiële tips om je dashboard of rapportage niet alleen te versnellen, maar ook te verfijnen. Dit is gebaseerd op de algemene uitdagingen die we bij veel van onze klanten hebben ervaren.

  1. Simplify to amplify

In het Nederlands: Vereenvoudig om te versterken! Bij veel dashboards worden alle beschikbare datapunten weergegeven, alleen werkt dit vaak contraproductief. Een overvloed aan data kan juist leiden tot onnodige complexiteit en vertraging. Het is belangrijk om kritisch te zijn over welke gegevens echt waarde toevoegen aan je rapport. Door het aantal visuals en sliders te beperken, verminder je de belasting op je dashboard en verbeter je de laadsnelheid aanzienlijk.

2. Tabbladen: Gegevens bundelen per tabblad

De functionaliteit om tabbladen te gebruiken in Power BI is een gamechanger voor het maken van overzichtelijke en efficiënte rapportages. Door informatie te spreiden over verschillende tabbladen, voorkom je een overweldigende hoeveelheid data op één scherm. Dit verbetert niet alleen de performance, maar ook de gebruiksvriendelijkheid van je rapportage.

3. De Prijs van interactiviteit

Sliders en andere interactieve elementen zijn fantastisch voor een dynamische ervaring, maar ze vereisen vaak veel rekenkracht. Elke actie van de gebruiker kan leiden tot het opnieuw doorzoeken van data, wat resulteert in lagere snelheden. Een strategische benadering in het gebruik van deze elementen kan helpen om de performance te verhogen.

4. Vermijd custom visuals

Hoewel custom visuals aantrekkelijk kunnen zijn voor het personaliseren van je rapportage, kunnen ze ook nadelige effecten hebben op de snelheid. Niet alle custom visuals zijn geoptimaliseerd voor efficiëntie. Het is aan te raden om kritisch te zijn op het gebruik ervan en waar mogelijk te kiezen voor standaard of gecertificeerde visuals die bekend staan om hun betrouwbaarheid en performance.

5. Efficiënt Data Management

Het optimaliseren van hoe je data wordt ingeladen en verwerkt, kan een grote impact hebben op de snelheid van je rapportage. Het beperken van het aantal kolommen en het efficiënt organiseren van data kan helpen de laadtijden te verkorten. Daarnaast kan het gebruik van numerieke waarden in plaats van tekst en het minimaliseren van het aantal decimalen ook de verwerkingstijd verminderen.

Wil je nog meer tips of advies voor het optimaliseren van je Power BI-rapportages? Dan staan we voor je klaar.  Het is belangrijk om te onthouden dat elke situatie uniek is en wat werkt voor de ene dataset, niet noodzakelijkerwijs werkt voor de andere. Het experimenteren met verschillende technieken en instellingen kan je helpen de perfecte balans te vinden voor jouw specifieke behoeften. Door slimme keuzes te maken in de opzet en uitvoering van je rapportages, kun je de kracht van Power BI volledig benutten zonder in te boeten aan snelheid of efficiëntie.