Data filteren en opschonen – In 5 stappen naar betrouwbare data

Data filteren en opschonen – In 5 stappen naar betrouwbare data

Het filteren en opschonen van data is één van de belangrijkste processen voor het krijgen van betrouwbare resultaten in je Power BI dashboards. Bij Easydash begrijpen we hoe belangrijk het is om met ‘schone’ en nauwkeurige data te werken. Daarom delen we graag onze aanpak in vijf eenvoudige stappen om je data klaar te maken voor gebruik.

 

Stap 1: Verzamel en beoordeel je data

Begin met het verzamelen van alle data die je nodig hebt. Beoordeel de kwaliteit van de data door te kijken naar volledigheid en nauwkeurigheid. Let op ontbrekende waarden, dubbele gegevens en eventuele inconsistenties.

 

Stap 2: Je data opschonen

Data opschonen is een cruciale stap. Verwijder dubbele waarden en corrigeer fouten. Zorg ervoor dat de data consistent is, bijvoorbeeld door dezelfde formaten te gebruiken voor data en getallen. Dit helpt om op een later moment je dashboards betrouwbaar en nauwkeurig te maken.

 

Stap 3: Je data omzetten

Je gaat je data omzetten naar een formaat dat geschikt is voor analyse. Dit kan betekenen dat je kolommen hernoemt, data types aanpast of nieuwe berekende kolommen toevoegt. Zorg ervoor dat de data logisch en gebruiksvriendelijk is.

 

Stap 4: Filter relevante gegevens

Filter de data om alleen de relevante gegevens over te houden. Gebruik filters om ruis te verwijderen en focus je op de data die echt belangrijk is voor je analyse. Dit maakt je dataset overzichtelijker en eenvoudiger om mee te werken.

 

Stap 5: Controleer en valideer je data

Tot slot, controleer en valideer je gefilterde en opgeschoonde data. Kijk of de resultaten logisch en consistent zijn. Gebruik eventueel een tweede bron om je data te valideren. Dit geeft je de zekerheid dat je met betrouwbare data werkt.

 

Toch hulp nodig?

Door deze vijf stappen te volgen, zorg je ervoor dat je data schoon, nauwkeurig en betrouwbaar is. Bij Easydash gebruiken we deze aanpak om ervoor te zorgen dat onze Power BI dashboards altijd op de beste data gebaseerd zijn. Zo kunnen we jou helpen om de juiste beslissingen te nemen op basis van betrouwbare inzichten.

Wil je meer weten over onze werkwijze of heb je specifieke vragen? Neem gerust een kijkje op onze website of neem contact met ons op. We helpen je graag verder!